Kurserne på kryptovaluta er i høj fra underlagt de samme markedskræfter, som vi kender fra aktier. Men da de er decentraliseret og derfor mindre regulerede, gælder det om selv at følge med.
Decentralisering betyder, at kryptovalutaen ikke påvirkes af centrale institutioner som fx. Nationalbanken. Værdien styres udelukkende af udbud og efterspørgsel. Så eksempelvis har en Bitcoin kun en reel værdi, hvis folk har høje forventninger til valutaens værdi.
Bitcoin sammenlignes ofte med amerikanske dollars. Selv når du handler med Bitcoin i Danmark, bruges USD ofte til at vise værdien. Du skal selvfølgelig altid verificere den anvendte valuta i den aktuelle graf.
Bitcoin påvirkes som sagt ikke af en centralbank, men af en algoritme. Det betyder, at antallet af Bitcoins i omløb er begrænset. Det betyder også, at værdien af valutaen stiger i det lange løb, i hvert fald i teorien.
Der er nemlig flere faktorer end den teoretiske stigning, man skal overveje, når man køber Bitcoin eller andre kryptovaluta. Historisk set synes værdi og tiltrækningskraft at stige under finansielle kriser, og når folk mister tilliden til traditionelle valutaer. Afkoblingen fra de traditionelle institutter kan dog ses som både positiv og negativ.