Kryptovaluta er sikkert et begreb, som du er stødt på i forskellige sammenhænge. Denne type valuta og investeringer af disse er er nemlig populært som aldrig før. Måske går du med overvejelserne omkring at begynde at investere i denne form for valuta, men stadig mangler den basale viden om, hvordan man gør. I denne guide får en mere simpel guide til, hvordan du kommer i gang med at handle med kryptovaluta.
Kryptovaluta er måske allerbedst for den velkendte ’Bitcoin’. Denne type kryptovaluta har i skrivende stund i meget høj pris og ligger på over 200.000kr. Hvis vi blot kigger tilbage til september 2016, så lå denne kryptovaluta på cirka 4000kr.
Hvad er kryptovaluta?
Inden du begynder at investere i kryptovaluta, så er det vigtigt at forstå netop hvad kryptovaluta er. Kryptovaluta som også kaldes for crypto currencies, er en slags digital valuta som hverken styres, samt reguleres af pengeinstitutter eller centralbanker. Den digitale valuta er altså et digitalt betalingssystem(peer-to-peer-system) der muliggør dét at sende og modtage betalinger uanset lokation. Kryptovaluta benytter kryptering (avanceret kodning) i forhold til transaktionerne for både sikkerhed og beskyttelse.
Der findes flere tusinde forskellige kryptovaluta at vælge imellem, hvor nogle af de mest populære er Bitcoin, Ethereum, Litecoin og Dogecoin blandt andet. Læs mere om kryptovaluta via linket og bliv klogere på digitale valutaer.
Hvad er Blockchain?
I forhold til kryptovaluta, er det også vigtigt at vide noget om Blockchain. Blockchain er kort fortalt teknologien som netop gør, at man kan handle sikkert med de digitale valutaer, altså kryptovaluta. Blockchain holder nemlig styr på de handler, som bliver lavet med Bitcoin både tidligere, nuværende og fremtidige. Blockchainteknologien bliver brugt i forbindelse med de fleste typer af kryptvalutaer. Blockchain gør altså, at man ikke kan snyde med eksempelvis Bitcoin.
Wallet
En wallet kan også betegnes som en crypto wallet, er til ’opbevaring’ af sine kryptovaluta. Hvis du foreksempel benytter en handelsplatform og har dine kryptovaluta stående der, så er det ikke muligt at enten købe eller sende din digitale valuta til andre. Hverken til virksomheder eller private mennesker. Derfor har du behov for en wallet, hvilket også er også en sikkerhed for dig. Et godt tip er at anskaffe en wallet, hvis du vælger at handle på en mindre platform.
Hot vs. cold wallets
Indenfor disse wallets til kryptovaluta, er der to forskellige slags, nemlig hot wallets og cold wallets. Hot wallets er forbundet med nettet og gør det nemt både at sende samt modtage digitale valutaer. Der er dog også en ulempe i med disse hot wallets, da hackerangreb desværre er en potentiel fare. Dog er hot wallets stadig meget sikre i forhold til at have dine kryptovaluta stående på en handelsplatform. Det er muligt at downloade og oprette hot wallets gratis både til computer og smartphone.
Cold wallets er en type wallet som altså er offline. Disse kan minde om eksempelvis et USB-stik. Denne type wallets er den allersikreste af disse wallets, da der ikke er mulighed for at blive hacket. Det betyder blandt andet, at hvis det skulle ske at din handelsplatform blev hacket, så ville du stadig have din cold wallet. Til en cold wallet benyttes der et kodeord, så du også få din wallets indhold frem igen.
Der findes både fordele og ulemper ved både hot wallets og cold wallets er der mange som benytter begge, særligt dem som er seriøse omkring krypto-investeringer.
Lav din research
Lige så vel som ved aktier, så er det vigtigt at lave research før du begynder at investere i kryptovaluta. Dette betyder, at du bør sætte dig grundigt ind i den type kryptovaluta du gerne vil investere i. Du bør tænke over, hvor mange penge du gerne vil investere i en eller flere kryptovaluta og aldrig købe for flere penge end du rent faktisk har råd til at miste. Der er altså en risiko forbundet med at investere, det er vigtigt at huske.
Hvilken handelsplatform skal du vælge?
Der findes mange forskellige handelsplatforme at vælge imellem i forhold til netop kryptovaluta. Én af de mest populære platforme til kryptovaluta handel er eToro. På denne platform kan du handle med over 40 forskellige typer af kryptovaluta. På eToro kan du desuden også handle med aktier.
eToro er altså en brugervenlig platform som gør det muligt for dig at handle både aktier og kryptovaluta uden at skulle skifte imellem flere platforme. eToro er et rigtigt godt valg til begyndere og er altså en af de allermest populære af slagsen. Platformen har over 9 millioner brugere i over 170 lande verden over. På eToro er der 1% gebyrer for køb eller salg af netop kryptovaluta. I vekselgebyr betales der 0,5% og i hævegebyr 5 USD.
Coinbase er en begyndervenlig kryptobørs, hvor der kan handles med 50+ forskellige kryptovaluta. Handelsplatformen er meget nem at finde ud af, dog er der den ulempe at den er en del dyrere i forhold til kryptobørser såsom Binance. Coinbase Pro er dog en billigere mulighed og et godt step videre, når du kender nok til Coinbase.
Binance. Denne kryptobørs kan godt være svær at finde rundt i, hvis man er forholdsvis ny indenfor kryptovaluta-verdenen. Binance er dog også en af de allermest populære børser for crypto currencies og har endda deres helt egen af slagsen, nemlig Binance Coin. På Binance er det endvidere muligt at handle med over 300 forskellige slags kryptovaluta og så er det ovenikøbet billigere at handle der, til dels på grund af de lave handelsgebyrer ved denne kryptobørs.
Køb af kryptovaluta – hvilke skal du vælge?
Det store spørgsmål er så, hvilke kryptovaluta du skal investere i. Det er desværre ikke muligt at sige noget om, hvilke kryptovaluta som vil være af højest værdi senere hen i fremtiden. Der er endvidere heller ikke nogen garanti for, at du kommer til at tjene penge på at købe nogle kryptovaluta. De mest populære er som nævnt tidligere Bitcoin, Ethereum og Litecoin. Der findes flere tusinde at vælge imellem, hvorfor det er en god idé at sætte dig grundigt ind i de forskellige du har en mulig interesse i.
Bitcoin – den allermest kendte kryptovaluta, samt den allerstørste på nuværende tidspunkt. Bitcoin har eksisteret siden år 2009.
Litecoin – denne kryptovaluta er en stor konkurrent til Bitcoin, da de minder meget om hinanden som kryptovaluta. En af fordelene ved denne kryptovaluta versus Bitcoin er at overførsler går hurtigere end ved Bitcoin. Derudover er der faktisk flere Litecoin end der er Bitcoins.
Ethereum – Ethereum er en blockchain virksomhed, som udviklet Eher, der er en type kryptovaluta. Dens blockchain er en smule anderledes, da den har ’smart contracts’ som er integreret.
Derudover findes der blandt andet også følgende kryptovaluta:
- Dogecoin
- Binance Coin
- XRP(Ripple)
- Polkadot
- Uniswap
- Solana
- Stellar
- Filecoin
- Neo
Dette er blot et lille udpluk af nogle af de mange kryptovaluta, der findes på markedet. For mere information omkring hver enkelt, anbefales det at du sætter dig mere ind i dem.
Skal, skal ikke?
Hvorvidt du skal investere i kryptovaluta eller ej, er en meget personlig sag. Der er mange som ser netop investeringer i disse digitale valutaer som værende en stor risiko at tage, da der ikke er nogen som kan forud se kryptovaluta fremtidsudsigter. Der er dog rigtigt mange som udvider deres portefølje i forhold til investeringer ved at købe kryptovaluta, hvis nu at denne type valuta bliver den måde man skal betale med i fremtiden.
Husk skattereglerne
Det er vigtigt, at du sætter dig nøje ind i skattereglerne når du vælger at investere i eksempelvis kryptovaluta eller aktier. Det er din opgave at sikre dig, at du gør dette korrekt, derfor kan det være relevant at læse mere på eksempelvis Skats hjemmeside. Der er en del at forholde sig til når du begynder at investere, herunder hvordan du oplyser skat om dine forskellige investeringer.
Fordele og ulemper
Der kan både være fordele og ulemper ved at begynde at handle med kryptovaluta Fordelene er, at der kan være mulighed for at tjene penge ved at investere i kryptovaluta. Derudover kan det være en god sikring, hvis nu kryptovaluta netop bliver mere og mere udbredt. Ulemperne er blandt andet at der er stor volatilt, hvilket betyder at med de høje priser som er steget, kan de også falde langt ned. Derudover er en anden ulempe at fremtidsudsigterne er meget ustabile i forhold til kryptovaluta. Ulemper såsom ingen backup og at ikke-sporbare transaktioner gør det nemt for kriminelle at slippe afsted med at modtage betalinger uden at blive fanget, er heller ikke favorabelt ved netop kryptovaluta.
De gode råd
Nu har du lært en del omkring kryptovaluta og handel med disse. Brug gerne mere tid på at lære mere omkring kryptovaluta og investeringer, før du begynder med at handle med dem. Læs om de forskellige kryptovaluta og deres udvikling, tænk over hvor mange penge du gerne vil investere, samt hvor meget du har råd til at miste. Derudover kan du sammenligne de forskellige handelsplatforme, for at finde en som passer bedst til dig. Hvad andre har valgt, betyder ikke at du behøver at vælge det samme.