Kryptovaluta er populære som aldrig før og det er svært at undgå at høre om dem. Måske har du hørt dine venner eller bekendte snakker om denne type valuta og investeringer, eller har fået information fra de sociale medier eller nettet. Ja, kryptovaluta er så absolut et taleemne som er hot for tiden, men hvad er det egentlig at det handler om? Hvis du er nysgerrig på at lære mere om kryptovaluta og måske overvejer at investere, så kan det være relevant at læse med her.
Hvad er det lige kryptovaluta er for noget?
Denne type valuta er en slags digitalvaluta, som altså ikke findes i en fysisk form men derimod kun digitalt – lige som en slags filer. Filerne er krypterede, deraf navnet krypto. På engelsk kendetegnes denne type valuta, som crypto currencies. Kryptovaluta hverken styres eller reguleres af banker eller andre slags pengeinstitutter. Dette betyder derfor, at du handler anonymt. Der er rigtigt mange overvejelser ved investering i kryptovaluta som du blandt andet kan blive klogere på her på siden.
Kryptovaluta handles på forskellige platforme og børser, ligesom det kendes fra eksempel obligationer og aktier. Dette betyder altså, at du køber en slags kryptovaluta til en kurs, hvorefter den så kan stige i værdien eller den selvfølgelig kan falde i værdien. Nogle af de mest kendte kryptovaluta er Bitcoins, Ethereum, Ripple, Litecoin og Dogecoin.
Der er mange som vælger at investere i kryptovaluta, men hvad er fordelene og, hvad er ulemperne? Er det valuta du skal investere i? Dette kan du blive klogere på her i artiklen.
Hvordan fungerer kryptovaluta?
Kryptovaluta, herunder Bitcoins bliver skabt ved hjælp en proces, som man kalder for mining, altså minedrift. Dette gøres ved at kraftfulde computere, som kaldes for minere løser matematiske opgaver. Disse udregninger er komplicerede, men nogle af disse kalkulationer giver så en gevinst, som er en talværdi, som så belønnes med eksempelvis Bitcoins. Det er ikke til at vide, hvilke kalkulationer der giver Bitcoins, men når det sker, så får de andre computere der er i gang med samme opgave en melding om dette, og kan så efterfølgende starte endnu engang med en ny opgave.
Når én type opgave bliver løst, så bliver den næste faktisk mere kompleks. Dette resulterer i, at der skal benyttes endnu mere computerkraft. Faktisk benyttes der så meget strømforbrug, at Bitcoin har fået stor kritik for deres enorme CO2 udledning.
Ustabilitet ved kryptovaluta
Det er meget vigtigt at vide, at kryptovaluta er meget usikre og svingende. Sammenlignet med den traditionelle valuta i forhold til amerikanske dollars eller danske kroner, så er kryptovaluta en usikker valuta. For eksempel er Bitcoins værdi ikke fastlagt og garanteret af Nationalbanken eller en centralbank. Det betyder således, at værdien netop bliver styret af både udbud og værdi. Ved kryptovaluta, styres værdien af, hvad folk har forventninger til værdien. Ved aktier skyldes værdien fundamentale forhold.
Eksempel. I år 2010, kunne man købe en Bitcoin for 20 øre, i dag koster en Bitcoin over 200.000kr. Der er nogle mennesker som har tjent rigtigt mange penge på kryptovaluta, herunder Bitcoin, men der er også mange som har tabt rigtigt mange penge.
Nogle vil mene, at kryptovaluta er fremtidens betalingsmiddel og der er da også en potentiel chance for, at en eller flere kryptovaluta kan blive meget værdifuld. Men omvendt, kan du også risikere at miste mange penge. Markedet vender rigtigt hurtigt ved denne type valuta, det er vigtigt at huske på.
Der findes også en type digital valuta, som kaldes for stablecoins. Denne type digitale valuta, følger værdien af traditionelle valutaer, såsom den amerikanske dollar. Værdien af disse, kan derfor ikke stige med samme hastighed som ved eksempelvis Bitcoin eller andre kryptovaluta.
Sikkerhed ved kryptovaluta
Er det så sikkert at handle med kryptovaluta og er man beskyttet mod svindel? Ved kryptovaluta benyttes Blockchain teknologien, således at man kan opbevare den digitale valuta i virtuelle ’punge’ eller ’bankbøger’. Disse kaldes for wallets og er digitale. De digitale wallets, kan enten fås som usb-stik eller som en computer eller en app. Det er muligt at blive udsat for svindel eller hacking i forhold til wallets, hvilket er vigtigt at tænke over. Der er heller ingen beskyttelse i forhold til økonomiske tab i forhold til kryptovaluta.
Kan man benytte kryptovaluta som betalingsmiddel?
I de fysiske butikker i Danmark, er det meget begrænset i forhold til at betale med enten Bitcoin eller andre typer af kryptovaluta. Der er dog fremgang, og særligt online butikkerne åbner mere op for disse betalingsmetoder. Man kan eksempelvis benytte Paypal, hvor der desuden også er mere hjælp at hente, hvis man ikke får sine produkter som man har købt. Paypal har nemlig gjort det muligt at benytte kryptovaluta igennem deres tjeneste, netop til at handle på nettet med.
Skal du begynde at investere i kryptovaluta?
Det er naturligvis en personlig sag om, hvorvidt du skal begynde at investere i netop kryptovaluta. Det er dog et meget usikkert marked, som altså betyder at du ikke har nogen form for beskyttelse i tilfælde af økonomisk tab, svindel eller hacking. Derudover kan du desuden miste mange penge meget hurtigt. Da værdien af kryptovaluta svinger meget op og ned, samt enormt hurtigt, går det altså stærkt med værdien. Det er i hvert fald en rigtig god idé at tænke sig godt om når man skal investere, særligt når det gælder disse digitale valutaer som er meget utilregnelige. Det er desuden en god idé at være varsom omkring ’pump and dump schemes’. Disse scams handler om at lokke forbrugere i en fælde, hvor de lokkes til at købe en ny kryptovaluta som derefter stiger i pris, hvorefter at svindlerne sælger deres valuta og prisen så styrtdykker.